Sanatın akademik çevrelerce çeşitli tanımı olmasına rağmen sanat net değildir ve yöntemi yoktur. Bir dönem, realist eserler üretilirken fotoğraf makinesinin icadıyla realist eserler önemini kaybetmiş, daha çok fikrin ön planda olduğu yaratıcı işler ortaya çıkmıştır.
Resim sanatı, sanatın diğer alanlarında olduğu gibi yaratıcılığın ve beynin sağ lobunu destekleyen bir eylemdir. Çocukken yapılan resim faaliyetleri, yaratıcılığı zarar görmemiş çocuklarımızın beyinlerinin sağ lobunu, aynı zamanda motor kaslarını destekler. Fakat günümüzde “Görsel Sanatlar” daha çok deşarj olmak için var olan bir ders olarak bilinmektedir.  Yaratıcılık bu kadar önemliyken günümüz eğitim sisteminde çocuğun derste kazanmış olduğu becerilerden çok, ortaya konulan estetik ürünler dikkate alınırsa bu, çocuğun yaratıcılığına zarar verebilir. Çünkü çocuk, estetik amaç güderek çalışırsa ve kendi yaptıklarını beğendiremezse ya pes eder ya da başkalarına yaptırmaya çalışır.
Ülkemizde resim sanatı üzerine yapılan sohbetlerde, akıllara ilk gelen kişi “TRT ‘deki kıvırcık saçlı manzara resimleri çizen ressamdır”. Sanat tarihinde ve güncel sanatta adından söz edilmesi gereken, akla hemen gelecek o kadar sanatçı var ki… Aslında resim sanatı, ilkel dönemlerden günümüze kadar çok farklı ideolojilere hizmet etmiştir ve bu sanatın yelpazesi çok geniştir. Fakat biz, ülke olarak medyanın etkisiyle kendimizi bu sanatçıyla sınırlandırmışız. Bu da bize, resim sanatının sadece manzara resminden ibaret olduğunu kabullendirmiştir.
Ülke olarak en çok kullandığımız cümle ise “Ben çöp adam bile çizemem, benim resim yeteneğim yok!”. Aslında resim tahmin edildiği kadar zor ve yetenek isteyen bir şey değildir; sadece biraz zaman, özgürlük, özveri ve öz güven gerektiriyor. Yapılan işlerde ortaya çöp adam değil, sadece çöp çıksa bile özgür bir şekilde çalışmaya devam edilmelidir. Çünkü bir gün gelecek ve o çöp yığını içinde parlayan cevheri yakalayacaksınız.

ENDER ERTAŞ
SİMYA KOLEJİ GÖRSEL SANATLAR ÖĞRETMENİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.